21
Máj

Nedovoľme slonom vyhynúť !

Čo si predstavíte, keď sa povie slon? Aké pocity prechovávate k týmto majestátnym tvorom? Predstavíte si úžasného obra kráčajúceho africkou savanou, pokojného a rozvážneho člena veľkej rodiny alebo sa vám pripomenie slonovinový suvenír z dovolenky zdobiaci vašu domácnosť ? Vlastníte aj vy malý kúsok tohto úžasného stvorenia v podobe sošky, šperku či časti nábytku? Ak áno, stali ste sa možno nevedomky spoluúčastníkmi na vyvražďovaní slonov. Práve vďaka chamtivosti ľudí spojenej s ohromnou chudobou ľudí v Afrike či Ázii sa ocitli slony na listine ohrozených druhov zvierat. Z 300 druhov cicavcov, ktorých príroda obdarila chobotom a klami, prežil dodnes jedine slon. Nedovoľme mu vyhynúť !

PREDKOVIA SLONA – mamut ako najstarší z jeho predkov žil pred 50 mil. rokov a vyhynul  v praveku. Najviac sa im darilo v treťohorách a celkom sa ich po celej zemeguli okrem Antarktídy a Austrálie rozšírilo viac ako 300 druhov. Vymreli v dôsledku prudkých klimatických zmien. Dnes z nich zostali len slon africký a slon indický. Tieto dva druhy sa vyvíjali úplne oddelene a preto z anatomického hľadiska majú zopár odlišných znakov.

SLON AFRICKÝ (Loxodonta africana)- je najväčší žijúci suchozemský cicavec. Je väčší ako slon indický, môže dorastať do výšky 4 metrov v kohútiku a samec často dosahuje váhu 4-6 ton.  Slon africký žije po celom území Afriky na juh od Sahary, samozrejme okrem púšte. Od roku 1989 je zaradený do 1. kategórie ohrozených druhov registrovaných CITES. Práve pre svoje ohromné kly sa stal obeťou vyvražďovania pre slonovinu, hmotnosť klov môže dosahovať až 102 kg a dĺžka 3,47 metra.

SLON INDICKÝ (Elephas maximus) – má oblejšiu postavu ako slon africký, je menší 2,5-3 metre, samce dosahujú váhu tak do 5 ton. Slona indického odlíšite od afrického brata vypuklým čelom s dvoma hrboľmi pripomínajúcimi pravekého mamuta a menšími ušami. Na rozdiel od slona afrického sa mláďa slona indického rodí s telom pokrytým chĺpkami (čelo, spodný pysk alebo po celej dĺžke chrbta), toto ochlpenie mu zostáva až do dospelosti. Indický slon má na konci chobotu len jeden hmatový prst na rozdiel od slona afrického, ktorý ich má dva. Žije od Indie po Čínu, Srí Lanku, Sumatru a Borneo a v Ázii je po dlhú dobu domestikovaný. Od roku 1973 je zaradený v prvej kategórii ohrozených druhov registrovaných CITES, pretože pokles slonov indických začal už veľmi dávno v dôsledku rozsiahlych zmien, ktorými prešlo prírodné prostredie slonov.

RODINNÝ ŽIVOT SLONOV – v každej oblasti vytvárajú slony združovaním klanov do väčšej spoločnosti až niekoľko tisícovú populáciu. Obvykle žijú v malých skupinkách (rodinách), v čele ktorých stoja najskúsenejšie a často aj najstaršie samice. Klany slonov združujú dospelé samice a mladé slony oboch pohlaví. V období dospievania 11-12 rokov sú mladé samce zo skupiny vyhnané. Tie potom vedú samotársky život a klany navštevujú len počas párenia. Vedúca samica spoľahlivo pozná od svojej matky, kde sa nachádza voda a vedie svoj klan správnou cestou. Ak dá znamenie k úteku, všetky slony sa zomknú tesne k sebe a vytvoria pevnú hradbu tiel, uprostred ktorej sa chránia mláďatá. Medzi slonicami v rodine sú silné citové väzby a po každom odlúčení je možné sledovať búrlivé prejavy radosti zo stretnutia (trúbenie, plieskanie ušami či nežné dotyky chobotmi). Je známe, že slony majú silné citové väzby na svojich príbuzných a vedia neskutočne smútiť v prípade ich úmrtia, dlhé hodiny pri náleze mŕtveho slona či jeho pozostatkov sa ho nežne dotýkajú a smútia. Ktovie o čom vtedy premýšľajú tieto fascinujúce zvieratá. Samice majú ruju zhruba každé dva mesiace a gravidita trvá neuveriteľných 22 mesiacov. Pôrodnosť závisí vo veľkej miere od zdrojov potravy. Počas priaznivých období rodí slonica každé 4-5 rokov, ale v období sucha môže úmrtnosť sloních mláďat dosahovať 100%, čo je dosť kruté pre slonie matky. Slony sa dorozumievajú na základe sluchových, zrakových ale aj hmatových vnemov. Chobot im okrem čuchu slúži aj na maznanie. Pôrodná hmotnosť sloníčat sa pohybuje okolo 115-120 kg u slona afrického a mláďa je schopné po pôrode vstať a kráčať. Hneď po pôrode  sa na nového člena rodiny prídu pozrieť aj ostatné slony, opatrne ho očuchávajú a prejavujú o neho záujem. So strážením často matke pomáha aj mladá slonica, zvyčajne jej dcéra, ktorá ho zahrňuje láskou a pripravuje sa tak na svoje materstvo. Materské mlieko pije tlamou  a rovnako aj vodu zhruba do 5.-6. mesiaca, kedy sa naučí používať aj chobot.

POTRAVA – slony sú výhradní vegetariáni. Zloženie ich jedálnička závisí od ročného obdobia. V období sucha sa množstvo zelenej hmoty , ktorú denne spotrebujú pohybuje od 150-170 kg (dreviny 60%, trávy 40%) a v období dažďov okolo 200-280 kg(80% trávy, 20% dreviny). Pre slony je životne dôležitá voda, rovnako ako pre ostatné živočíchy. Pre slony je najväčšou hrozbou sucho, ktoré má za následok podvýživu a nedostatok vody v organizme. Denná potreba vody pre jedného slona je 80 litrov a pijú zvyčajne 1 krát denne. Na kvalitu vody nemajú vysoké nároky. Dokážu si vodu vyhĺbiť vo vyschnutých korytách riek, čím vytvárajú napájadlá aj pre ostatné zvieratá. Veľký podiel drevnatých častí v strave im pomáhajú tráviť prvoky, ktoré osídľujú ich tenké a slepé črevo. Tieto prvoky sa živia nestráveným obsahom žalúdka. Dôležitú zložku potravy slonov predstavuje hlina, ktorá im poskytuje cenné minerály. Kúpanie v blate ich chráni pred vonkajšími parazitmi, ktoré osídľujú ich hrubú kožu.

SLONY V SYMBOLIKE – slony sa vo všeobecnosti považujú za pozitívny symbol, je stelesnením sily, dlhovekosti, múdrosti a šťastia. Mnohí ľudia zbierajú sošky slonov, lebo veria, že im prinesú šťastie. Slon je považovaný za symbol Afriky a Indie, čo sú krajiny ich prirodzeného výskytu. Podľa indických a tibetských mýtov spočíva svet na slonovi, ktorý je stelesnením nemennej stálosti. Aj hinduistická bohyňa Ganéša bola zobrazovaná s hlavou slona a verilo sa, že dokáže odstraňovať prekážky. Budhizmus uctieva bieleho slona ako posvätné zviera. V Laose, Kambodži a Thajsku je biely slon symbolom plodnosti a dažďových zrážok. Legenda o bielych slonoch vznikla vďaka tomu, že slon indický máva niekedy na hlave , chobote a ušiach pomerne veľké plochy kože postihnuté stratou pigmentu. Tieto škvrny boli v minulosti považované za niečo výnimočné a tieto zvieratá sa uctievali.

SLONY VYMIERAJÚ – obchodovaniu so slonovinou sa darilo spočiatku v Ázii, kde bola tradícia spracovávania mamutích klov nájdených v zamrznutej pôde. V Afrike sa tento obchod objavil o hodne neskôr až v 19. storočí, o to rýchlejšie a ničivejšie následky to zanechalo na slonej populácii, až ich ľudia priviedli na pokraj vyhynutia. Obchod so slonovinou bol pre chudobný africký národ životne dôležitým zdrojom obživy.  Tento obchod tu rozkvital v rokoch 1850 – 1910, keď vývoz slonoviny dosahoval dokonca 1100 ton ročne. Každoročne bolo zabitých 90 000 zvierat. V súčasnej dobe nie je situácia vôbec ružová. Minulý rok bolo zabavenej  najviac slonoviny  v histórii  viac ako 23 ton (2500 zabitých slonov), najviac od roku 1989, keď bol obchod so slonovinou zakázaný. Vyplýva to zo správ organizácie Traffic, ktorá monitoruje obchodovanie so zvieratami. Niektoré africké krajiny sa však nemienia podrobiť a vzdať príjmu zo slonoviny a aj v dnešnej dobe chovajú slony na tieto účely (Zimbabwe, Namíbia, Botswana…). Dodržovanie úplného zákazu predaja a nákupu slonoviny nebude preto vôbec jednoduché. Pokiaľ bude dopyt po tejto surovine, bude vybíjanie slonov pokračovať  s tragickými následkami pre slony. Preto záleží aj na ľuďoch samotných, ako sa postavia k tejto problematike a či si uvedomia dôsledky svojho konania. Veľkým problémom pre slony je nárast počtu obyvateľov Afriky, ktorí zaberajú územia pôvodného výskytu slonov . V 70. rokoch minulého storočia žilo v Afrike 1,3 milióna slonov, koncom minulého roku to bolo sotva 500 tisíc. Vybíjania neboli ušetrené ani slony v Indii, kde je toto zviera paradoxne posvätným. V Indii sa slony chovajú ako pracovné zvieratá a využívajú sa aj na vozenie turistov.  Divoké slony sa odchytávajú v prírode vo veľkých skupinách a po skrotení pracujú pre svojho pána.  Slony sú pre životné prostredie veľmi dôležité zvieratá a ľudia si to začínajú pomaly uvedomovať. Slony svojim skrmovaním drevnatých rastlín udržujú krajinu prístupnú, umožňujú rastu pestrej palety rastlín, ktoré sú potrebné na obživu mnohých zvierat v savane. Úbytok slonov by mal za následok ohrozenie mnohých ďalších bylinožravcov. Vo svojich výkaloch prenášajú semená mnohých rastlín (až 37 druhov), ktoré takto šíria po krajine a umožňujú im rásť. Vyhynutie jedného druhu zvierat nesie so sebou zákonite určitú nerovnováhu v životnom prostredí a negatívne ovplyvňuje aj iné druhy živočíchov. Príroda je jeden veľký kolobeh a cyklus viazaný na všetky svoje zložky, ktoré sa vzájomne regulujú. Keď sa kolobeh naruší, nastanú problémy nielen pre zvieratá ale aj ľudí. Ak si dovolíme vystrieľať zvieratá pre chamtivosť ľudí, doplatíme na to všetci. Skúsme si preto nechať zájsť chuť na slonovinový suvenír počas svojej dovolenky a prinesme si radšej dobrý pocit, že sme prispeli k záchrane slonov. V súčasnej dobe už existujú skvelé náhrady za slonovinu, ktoré sú na nerozoznanie od tej pravej. Rastlinná slonovina získavaná z palmy Phytelephas, ktorá po stuhnutí vyzerá ako slonovina a má aj jej vlastnosti by nám mohla pokojne pripomínať našu dovolenku bez výčitiek svedomia.

SLONY A CIRKUSY – už staroveký Rimania využívali slony na zábavu, súboje a hry v cirkusoch a tento trend sa zachoval až dodnes. Slon je obľúbené zviera pre návštevníkov cirkusov, ktorí obdivujú jeho nacvičené kúsky. Drezúra slonov je však často veľmi krutá, neprirodzená pre toto ušľachtilé zviera a často musí dôjsť až ku zlomeniu zvieraťa, aby plnilo príkazy cvičiteľa. Nehovoriac o tom, že zvieratá v cirkusoch trpia zavreté v malých klietkach, často bez možnosti výbehu, dostatku starostlivosti a potravy, neustále cestovanie ich vyčerpáva. Takýto život je pre zvieratá neprirodzený a jedná sa o úbohé týranie zvierat, na ktorom sa mi ľudia zabávame. Zobrať dieťa do cirkusu znamená, že  podporíte ľudí, ktorí žijú z utrpenia zvierat a učíte to aj svoje deti. Neobstojí tvrdenie, že deti sa dožadujú cirkusu, lebo ich kamaráti tam tiež chodia. Rodič je na to, aby svojim deťom vysvetlil, čo všetko za tým stojí a ako to v skutočnosti je. Že za zábavou sa skrýva smútok, plač a trápenie týchto úbohých zvierat a naša rodina nechce k tomu prispieť. Verte mi, že dieťa po takomto rozhovore a vysvetlení  pochopí, že cirkus nie je fajn, lebo tam trpia zvieratká a určite poučia aj svojich kamarátov. Aspoň naše deti to pochopili, preto nevidím dôvod, aby nepochopili aj dospelí.

Slon je jedno nádherné, vznešené a inteligentné zviera, ktoré si rozhodne zaslúži zotrvať na tejto planéte, rovnako ako ostatné živočíchy. To, či sa mu to podarí, záleží predovšetkým od nás samotných, našich hodnôt a nášho zmýšľania. Nepodporme preto tých, ktorí na smrti týchto dnešných mamutov bohatnú , nepodporme tých, čo zarábajú na ich utrpení v cirkusoch a nechajme týchto velikánov žiť tam, kde sú doma, v prírode. Veď kto by nám potom prinášal šťastie , keby ich nebolo?

Bc. Zdenka Suchá

Zdroj : Larousse, Život v přírode Savany, vyd. Slovart, 1995,ISBN 80-85871-56-4, str. 5-24

 Foto : internet

Niečo o mne...
Vitajte na mojej stránke, kde sa chcem s Vami podeliť o získané informácie a pocity, ktoré som zažila a zažívam so zvieratami. Verím, že každý si tu niečo nájde a budem rada za nápady a poznámky o čo by som mohla uvedenú stránku obohatiť. zsucha(at)animal-life.sk
Vyhľadávanie:
Najnovšie komentáre
© Copyright 2010-2019 www.Animal-life.sk. All rights reserved. Created by Dream-Theme — premium wordpress themes. Proudly powered by WordPress.