18
Jún

Najväčší ľudoop umrie s dažďovými pralesmi.

Gorila žijúca hlboko v dažďových pralesoch Afriky je fascinujúcim zvieraťom, ktoré je nám ľuďom tak veľmi podobné. Dokáže ľúbiť, hnevať sa rozmýšľať či smútiť. Kto sa trošku zaujíma o primáty mi určite dá za pravdu, že majú s nami veľa spoločného. Pre mňa osobne je dodnes nezabudnuteľný film „Gorily v hmle“, ktorý je v podstate životným príbehom Dian Foseyovej, ktorá svoj život zasvätila týmto skvelým zvieratám. Táto odvážna žena študovala život goríl vo veľmi ťažkých podmienkach pralesa, žila s nimi v blízkom kontakte, svoje správanie im prispôsobila, napodobovala ich hlasové prejavy a oni ju postupne pustili priamo do tlupy, verili jej . Veľmi blízky vzťah si vytvorila so samcom Digitom, ktorého napokon zabili pytliaci .Táto udalosť ju hlboko zasiahla a na jeho počesť založila fond na záchranu goríl s názvom „Digit“.Dian bola známa svojim bojom proti pytliakom, ktorí ju však stál napokon život. Hlboko sa skláňam pred jej odvahou a snahou zachrániť tieto krásne zvieratá, ktoré sú ohrozeným druhom. Je pre mňa veľkým vzorom milovníčky zvierat. Gorily horské sú odkázané na svoj biotop tropických pralesov, ktoré sú nemilosrdne ničené nami ľuďmi. Ak z planéty zmiznú dažďové pralesy, zmiznú s nimi aj gorily a obrovské množstvo jedinečných živočíchov i rastlín. Neustála ťažba dreva v týchto oblastiach pomaly, ale isto zabíjajú pľúca našej planéty. A nemyslime si, že nás sa to netýka !

PRIMÁTY – sa na Zemi objavili pred 65 – 70 mil. rokov. Človek a africkí ľudoopy sa po dlhú dobu vyvíjali spoločne, preto hovoríme o Afrike ako o kolíske ľudstva. Možno pre tie korene ma Afrika tak láka.

GORILA HORSKÁ (Gorilla gorilla beringei)- sa radí do rodu ľudoopov spolu s orangutanom a šimpanzom. Gorila je rozhodne najväčšia, najmenej mrštená a veľmi málo lezie na stromy. Žije prevažne na zemi. Gorily žijú nielen vysoko v pralesoch, ale i v nížinách Kamerunu a Konga (gorila nížinná) či na východe Zairu (gorila východná). Gorilie samce dosahujú výšku až 2 metre a vážia i 200 kg. Sú výhradnými vegetariánmi a živia sa hlavne listami, bobuľami, mladými výhonkami a kôrou stromov. Pijú veľmi málo, lebo tekutiny získavajú hlavne z potravy. Gorila je nielen najväčší, ale aj najmierumilovnejší primát. Má s človekom zhodných 98,4 % svojich génov. Sú vysoko inteligentné, uvedomujú si seba, vedie sa dorozumievať pomocou symbolov a vedia sa naučiť používať nástroje.

RODINNÝ ŽIVOT – goríl má prísne usporiadanie, na čele tlupy stojí zväčša najstarší samec „strieborný chrbát“. Samce dosahujú pohlavnú zrelosť okolo 7 – 11 rokov. Úlohou dominantného samca je udržiavanie súdržnosti tlupy a jej ochrana. Tento drsný vodca však má i svoju nežnú tvár a matky mu pokojne zverujú svoje mláďatá, keď si potrebujú oddýchnuť . Je výborným opatrovníkom a dokonca pri úmrtí matky sa práve on ujíma jej mláďaťa. Chráni ho, spí s ním, láska ho a chráni. Kto by to povedal do tohto rešpekt budiaceho obra ? Gorily sú s výnimkou ochrany svojej tlupy veľmi málo agresívne zvieratá. Sú to taký nežní obri.  Veľkosť tlupy sa môže pohybovať medzi 2 – 30 jedincami. Na čele tlupy stojí „strieborný chrbát“ a pod ním je nedospelý samec (8 – 13 ročný ) „čierny chrbát“. Okrem dvoch samcov tvoria skupinu 3 pohlavne zrelé samice (min. 8 ročné), zvyšok tvoria nedospelí jedinci rôzneho veku. Vyskytujú sa však i menšie tlupy len s jedným samcom a jednou samicou a ich potomstvom. Mladé gorily sa rýchlo učia rešpektovať životný priestor iných.

GORILÍ DEŇ – začína svitaním, kedy hlavný samec určí smer trasy, kade sa vydajú za potravou. Hľadaniu potravy venujú zhruba pol dňa, zvyšok odpočívajú trávením vláknitej potravy. Na noc si gorily chystajú vlastné hniezdo a to každý deň nové. Hniezdo si stavajú na zemi, mladé gorily občas i kúsok nad zemou v stromoch. Gorily sa priemerne dožívajú okolo 30 rokov a nemá okrem človeka prirodzeného nepriateľa. My ľudia však „úspešne“ likvidujeme ich životné prostredie, čím sa gorily dostali na listinu ohrozených druhov. Rok 2009 bol vyhlásený organizáciami na ochranu zvierat rokom gorily. Cieľom tejto kampane bolo zvýšiť povedomie o ohrození goríl, vzdelávať, vychovávať a podporovať záchranné projekty vo voľnej prírode. Gorily sú čoraz viac vytláčané zo svojho územia, zabíjané pre mäso či suveníry. Napriek tomu, že ich lov a odchyt je zakázaný, si pytliaci nájdu svoje cestičky ako zákaz obísť. A tak končia časti tiel goríl ako suveníry pre milovníkov trofejí. Gorily sú zabíjané krutým spôsobom, často za dramatických okolností. Ich mláďatá sú vytrhávané z náručia mŕtvej matky a posielané kupcom, nehovoriac o tom, že vo väčšine prípadov mláďatká umierajú ešte počas transportu v strachu, v bolesti, zúfalstve a odlúčenia od milujúcej matky. V dnešných národných parkoch Afriky sa ľudia snažia chrániť svojich nežných obrov a napomáhať im v tom musíme všetci. Svojim postojom, svojim zmýšľaním, svojimi rozhodnutiami či výchovou svojich detí. Pozrite sa do očí gorilieho mláďaťa ! Nevidíte v nich oči svojich detí ? Ja áno.

Bc. Zdenka Suchá

 Zdroj : Larousse, Deštný prales, 1995,vyd. Slovart, ISBN 80-85871-42-4, str. 25-44

Foto : internet, Animals of Afrika

Niečo o mne...
Vitajte na mojej stránke, kde sa chcem s Vami podeliť o získané informácie a pocity, ktoré som zažila a zažívam so zvieratami. Verím, že každý si tu niečo nájde a budem rada za nápady a poznámky o čo by som mohla uvedenú stránku obohatiť. zsucha(at)animal-life.sk
Vyhľadávanie:
Najnovšie komentáre
© Copyright 2010-2018 www.Animal-life.sk. All rights reserved. Created by Dream-Theme — premium wordpress themes. Proudly powered by WordPress.